blog-n-roll

blog-n-roll

Bara som jag är.

Min "dagbok" när jag hinner - mina tankar, vad som händer i mitt liv, i min hjärna, i min kropp.
Händelser, tacksamhet, adhd, ivf, familj, vänner, musik, träning, kost... Ja, whatever crosses my mind at the time.

Välkommen in i mitt huvud. Jag skriver för min egen skull och för er som tycker det är kul. :) Enjoy!

Men gud så gott! Utan vitt SOCKER!!

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Mon, April 20, 2015 13:56:44

Alltså kolla dem här!

De mörka är chokladbollar, de ljusare är kardemummabollar. Alltså, jag är i det närmsta beroende! Bestämde mig ju förra veckan för att skippa sockret så mycket jag orkar, det är liksom dags nu. Jag brukar ju vara rätt duktig, men har slarvat en del sista tiden (läs året...)

Här är i alla fall recepten. PROVA! Dem smakar verkligen chokladbollar och kardemummabollarna smakar som mosade kardemummabullar... Mmmmm!!! Och går utmärkt att äta även när man skärpt kosten.


Chokladbollar utan socker.

20 färska dadlar

2,5 dl havregryn

1 dl mixade sötmandlar, andra nötter eller kokos

1 tsk vaniljpulver

3-4 msk kakao

1/2 dl färdigt kaffe (jag tog från min kopp kaffe med mjölk för mildare smak)

(några pluttsmulor salt om man vill)

Mixa ihop allt i en matberedare eller liknande, rulla bollar och rulla i kokos eller nötter... Ställ i kylen!

Men fan!! Det går inte att lägga in receptet på kardemummabollarna för jag får något felmeddelande på bloggen "Innehållet du angav accepteras inte"... VARFÖR DÅ?!?! Skriv varför i så fall då!!

Så då skiter jag i det receptet. Har inte tid med sånt här löjligt skitproblem! Åååååh!!! Jag blir så irriterad....



  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post477

Chokladmugg

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Mon, May 19, 2014 17:03:30

Blev sjukt hungrig och sjukt sugen på choklad på samma gång.

Testade det här som jag hittade på någon pt´s blogg för ett tag sedan. Vet inte vad det heter egentligen, men mugg passar väl bra! :)

Inte sjukt gott, men gott och passar nog bra just nu som mellanmål:

Chokladmugg:

1 ägg

1 skopa double chocolate (chokladproteinpulver)

1 tsk kakao

1 dl havregryn

1 dl vatten

Blanda ihop allt och in i micron ca 2-3 minuter. Jag körde på 900W i 3 minuter, men känner att jag kunde tagit ut den lite innan. Blev lite för stabbig för min smak. Jag hällde på frysta hallon och kokosflingor, men hackade val- eller hasselnötter hade varit grymt, känner jag!



  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post369

Tidspress=fantastisk akutlunch

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Thu, May 15, 2014 22:51:24
Yeeeij vad gott!
Har ju noll tid och noll tålamod och inspiration till käk nuförtiden. Har lite annat i skallen än sånt, men det här var en riktigt höjdare!

En bit ostkaka enligt tidigare recept här på bloggen. Värm en bit i micron, bred över 1 tsk kokosolja, skiva banan över och smält lite mörk choklad och häll på!
Fick man ju med det nödvändiga oxå, protein, fett, kolhydrater... Ni fattar! Å kolla hur jäkla gott:


  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post365

Proteinbar morot!!!

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Tue, April 08, 2014 22:33:42
Å så god!
Tack vem som nu kom på receptet, hittar inte länken längre, men kommer ihåg receptet!

Prova! Perfekt mellanmål och så jäkla simpel att göra! Detta blir en klassiker och en standardprodukt hemma hos mig! Går att frysa in dessutom!

Proteinbar morot!

2,5 dl havregryn
4 skopor proteinpulver (bake eller med vaniljsmak, jag använder One whey från Fitnessguru blandat med Bake)
1/2 tsk bakpulver
2 msk linfrön
1/2 tsk salt
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk stevia strö
1 tsk vaniljpulver (räcker med 1/2 tsk om man använder vaniljproteinpulver)
4 msk mandelsmör
1,5 burk morotspuré (180gr - Använder de små barnmatsburkarna man köper färdiga)
1 mosad banan
1 riven morot

Blanda ihop, klicka ut lagom stora (7-8 st) klickar som du formar i önskad form, ringla över lite kokosolja om du vill och schoooosh in i ugnen!
175* runt 8-10 minuter beroende på hur fasta du vill ha dem!

Shit vad goda!

  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post346

"Nyttig" blåbärsbar på mandel

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Tue, April 08, 2014 22:18:45
Görs å 30 minuter, smakar gott, lätt att ta med och inget socker eller mättat fett. Bra mellis m a o!

Blåbärsbar på mandel

2 dl mandelmjöl
1 dl äggvita (c:a 3 st ägg)
1 mosad banan
1 dl riven kokos
1 dl solroskärnor
1 tsk vaniljPULVER
4 msk chiafrön eller linfrön
2 dl frysta blåbär
(3-4 msk kokosolja om man vill)


Mosa bananen och blanda sedan allt utom blåbär i en bunke.
Rör sist ner blåbären försiktigt så de inte färgar hela degen. Klicka sedan ut på en plåt och bred ut eller gör färdiga kakor redan på plåten.
Tips! Toppa smeten med hackade hasselnötter innan ni skickar in den i ugnen!
Grädda på 200* 15-20 minuter.

  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post345

Baka bästa bulle

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Tue, April 08, 2014 22:07:08
Här kommer då receptet på det godaste, nyttigaste brödet som jag ätit!

Jag bakar alltid detta bröd och har alldeles säkert gjort det 50 ggr sista åren, därför kallar jag receptet för mitt recept, för det finns nog inget likadant med tanke på all modifikation under tiden!

Ta måtten med en nypa salt och testa er fram till ert "eget" bröd, men det här är i stort sett min grund:

Bästa bullen /Tezz-brödet (Runt 36 bullar)

2 påsar/100 gr jäst
8-10 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2-4 msk honung
2 dl hackade valnötter
2 dl frön/solroskärnor el liknande
2 dl vetekli/rågkross el liknande
5 dl rivna morötter
15-20 dl dinkelmjöl

Blanda jästen och vattnet först tills jästen lösts upp. Blanda sedan i resten. KNÅDA! Låt jäsa c:a 1 timme under bakduk.
OBS! Tänk på att när man bakar med dinkelmjöl* så bör degen vara lite kladdigare än vanligt innan jäsning, då bröden automatiskt blir torrare än när du bakar med vanligt vetemjöl.
Baka ut, rulla till bullar, jäs under bakduk på ugnsplåt c:a 20 minuter.
Pensla med ägg (blanda i lite vatten o salt så blir det lättare att pensla) och schooooosh in i ugnen! 15-20 minuter på 225*.

Grattis! Ät och njut!

*Dinkelmjöl innehåller mer proteiner, kostfiber, B-vitaminer, järn och zink än vanligt vetemjöl. Betyder också att det får ett lägre GI, långsammare kolhydrater.

  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post344

Snabblunch smoothielove!

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Tue, April 08, 2014 14:52:42
Man hinner inte alltid med att laga en lyxlunch när man är mamma-"ledig"! Pöööh!!
Men man kommer på en massa fiffiga snabbnyttigheter!
Som den här smoothien som är en av de godaste jag druckit- FOR sure!
Lite yoghurt , typ 1 dl bara (hade bara vanilj hemma, så det fick bli det idag)
1 stort päron
2 dl frysta hallon
2 CM ingefära!
mixa!!

Fy helvete vad gott!!
Servera till mitt goda hembakta bröd, haha! Recept på de kommer snart här oxå;)

  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post343

Bean my brownie

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Sat, March 22, 2014 11:59:22

Jo, här kommer den!

Receptet på Brownien gjord på svarta bönor bl a som jag blev tipsad och bjuden på av polarn Åsa, tackar! :) När t o m jag som gillar bönor annars blev överraskad över att den "faktiskt är sjukt god" - och säger det utan att ljuga för att låta hälsosam...DÅ ÄR DEN GOD!

Jag är som sagt inget fan av att slaviskt följa ett recept, men här är grundreceptet (jag bytte ut mot lite ljusare choklad när jag gjorde till resten av min ohälsosammasmiley familj (60-70% kakaohalt och lade till pecannötter) :

Bönbrownie, c:a 10 bitar
230 g sköljda svarta bönor (1 förpackning)
12 st färksa urkärnade dadlar

150 g mörk choklad, ca 70 %
1 dl kokosolja
2 ägg

4-5 msk kakao
4 msk agave eller honung
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
2-3 msk starkt kaffe - om man vill

Lite nötter- om man vill
smörj gärna formen med kokosolja


1. Mixa bönor och dadlar till en jämn smet.

2. Smält choklad och kokosolja i ett vattenbad eller som jag, direkt i kastrull- försiktigt...

3. Vispa äggen med en vanlig visp i en bunke.

4. Rör sedan i chokladen och kokosoljan.

5. Blanda ihop kakao, agave/honung, vaniljpulver, och bikarbonat (plus kaffe om man vill) i ytterligare en bunke. Rör sedan i bön/dadelsmeten. Häll sedan slutligen i chokladsmeten och nötterna.
6. "Smöra/fetta" en bakform med kokosolja. Häll i smeten.

7. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 22-25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig när du tar ut den. Skär i ca 10 bitar.

8. Låt svalna. God som den är, men ännu godare efter en natt i kylskåpet!

Jag har ätit den 5 dagar efter bakning och den är fortfarande sjukt god då! Har faktiskt en till nybakad i kylen nu, haha!

Lycka till!











  • Comments(1)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post336

Asenkel favvomüsli- PROVA!

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Mon, February 17, 2014 20:00:32
Å så tar vi nästa recept! Jag är en sucker för yoghurt med bär och grejs, så müsli måste ju finnas hemma. Hela familjen gillar ju granola, så det här blir liksom min variant. Krisp ska det va!!

I alla fall, jag måttar som vanligt inte, men jag uppskattar vad jag slängde i på ett c:a. Man kan ha i i stort sett vad man gillar, men är det för mycket "pulvrigt" som t ec vetekli och sånt så blir det lätt klumpar...
Sen gjorde jag en bautaportion, så det tog dubbelt så lång tid i ugnen, med en massa gångers röra runt, men det gör man ju som man - vill med storleken alltså.

MITT I ALLT KOM MIN MAN HEM MED EN PRESENT! MINA ÖNSKADE LEOPARDPJUCKS!!! VET NI HUR BRA JAG BAKADE EFTER DET HÄR?! SÅ JÄVLA LYCKLIG! TACK MR K!!!! <3

I alla fall, back to business:
Så här såg min müsli ut idag:
(Häll ut i en stor ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper i botten)

FAVVOMÜSLI

5 dl havregryn
2 dl kokosflingor
2 dl krossat linfrö
2 dl solroskärnor
Runt 3-4 dl hasselnötter (rostade och skalade) och valnötter


Smaksätt:
EN MASSA kanel och lite kardemumma strös över blandningen. Alltså smaksätt med det du själv gillar. (T-sprit räknas inte, vitlök blir inte gott- två tips)

Häll över vätska (denna gång kokosolja, men rapsolja går också bra):
2 dl ljummet vatten blandat med
1/2 dl smält kokosolja och
ett par matskedar honung


In i ugnen på 175* ca 60 minuter, men det är jäkligt olika beroende på mängden man gör, samt storlek på plåt så klart! Ta ut var tionde minut och känn efter och rör också om för att se till att det inte blir klumpar. Jag tycker det är bra med en sån här "jättegaffel" och röra om, så klumpas det av lite.
(Färdig müsli)
Jag har lärt mig att när jag tror att det är klart, så ska det in 10 minuter till! Det ska INTE kännas mjukt utan nästan låta som grus när det är klart. OM man gillar krisp vill säga! Den ser nästan bränd ut, men det är den alltså inte. :)
Jag älskar den här müslin i a f och jag hoppas ni vill prova! Gott, nyttigt och billigt jämfört med att köpa! :)

Good luck!




  • Comments(4)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post319

Jag hjärta spenat-gucca!

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Tue, February 04, 2014 20:13:56
Men fasiken! Här måste jag ju börja lägga in lite grejer på receptkategorin!
Och idag, mina vänner åt jag den fucking godaste guccan jag ätit!

Det var faktiskt en chansning, men såsen var slut hemma så jag stod där med mina potatisar och veg-bullar och tröttnade... Så plockade jag fram sakerna ut kylen som jag hade...

SÅ här blev det.

Tezz spenatguacamole

1 burk Kvarg (ICA lätt)
1 avocado
2 stora nävar bladspenat
1 vitlöksklyfta (kunde tagit två om man älskar vitlök)
Salt o peppar

Mixa skiten och smaka!


Vet ni, att jag åt upp hälften själv. Kunde ha ätit bara guccan, så god är den! Kommer bli svårt att göra vanlig gucca efter det här!
Nog ett av de bästa recepten ever!

Try it!



  • Comments(1)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post311

Friskvård

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Sat, October 12, 2013 11:12:12
Idag ska vi dra till Sigtuna hotell och käka lunch med svärförälder, bröder, kusiner... Såna där familjegrejer som sällan händer, även om man varje gång säger att man ska bli bättre på att sessmiley.

I alla fall, fortfarande jävla förkyld! Så jag har kört stenhårt med mina hemmakurer sen igår nu. Pizza, godis, glass o... I morse slog jag i alla fall till igen. Ladies and gentlemen, let me introduce u to: gröna superdrinken!

1 näve bladspenat
1 näve ruccola
1 äpple
1 apelsin (fuskade med färdig juice idag)
1 cm ingefära
1 msk sesamfrön
1 tsk-msk kokosolja
MIX IT!!!!
Serveras självklart i ölglas! Med is i, tycker jag själv.
Slurp!




  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post265

Ostkaka på keso

NAMNAM -ReceptPosted by Tess Fri, August 09, 2013 12:09:35
Här kommer efterfrågat recept på ostkaka! Smakar mycket bättre än den köpta dessutom, så även dem som inte gillar den, brukar gilla den här :)

Keso-ostkaka

3 st ägg
5 msk strösocker eller sötningsmedel (går att minska, testa dig fram)
0,5 dl sötmandel
0,5 dl vetemjöl (jag använder BARA dinkelmjöl hemma, skippa det vita
mjölet så mycket du kan)
3 dl mjölk
500 gr keso

Gör så här:

Vispa ägg o socker.
Mal eller hacka sötmandeln och häll ner detta i smeten.
Vispa i mjöl och mjölk och rör till sist ner keson.
Häll smeten i en smord form på ca 1 ½ liter (jag använder en vanlig pajform)
Grädda i 175 grader 1 tim och 10 minuter...

Servera varm med bär/sylt och kesella/glass eller grädde

Håller i kylskåp 4-6 dagar och i frys upp till 6 månader.

Mums filibabba!

Se bild på den i föregående inlägg!

  • Comments(0)//blog-n-roll.tezzdmezz.se/#post232